Man vs Machine (LeeSedol vs AlphaGo)

Nedavno je izašla jedna od većih vijesti u Go povijesti – AlphaGo (softver za Go koji je razvio team Google DeepMind) je uspio ostvariti pobjedu u ravnopravnoj partiji nad Fan Hui-jem (2-dan pro i trenutno najjači igrač Europe), i to ne samo jednu već se igralo 5 partija i rezultat je bio 5:0 za AlphaGo.

Već sama činjenica da je Go software uspio odnijeti pobjedu nad pro igračem je nešto što većina kako Go tako i programerskog svijeta nije očekivala još bar nekoliko godina.
No, koliko god AlphaGo bio jači od svega viđenog do sada i koliko god partije bile zanimljive, većina pro svijeta je isticala kako AlphaGo-ova igra ipak nije bila na nivou da odnese pobjedu najjačim igračima Svijeta i kako će ipak trebati još par godina prije nego li uspije ugroziti one na vrhu.

DeepMind team je ipak imao malo više povjerenja u AlphaGo i izazvao jednog od najjačih (ako ne i najjačeg) igrača današnjice – Lee Sedola (9-dan pro, nositelj 18 međunarodnih titula).
Zadnjih tjedana atmosfera se zahuktavala, i počela je serija vjerojatno najgledanijih mečeva ikad u Go povijesti.

AlphaGo vs LeeSedol

AlphaGo vs LeeSedol

Dakle, igra se 5 partija ukupno, 2h po igraču + 60s/3 byoyomi.
Nagrada pobjedniku je 1 milijun USD, ali zapravo, obzirom na značaj i gledanost ovog događaja, još veća nagrada kako DeepMindu tako i Lee Sedolu bila bi pobjeda sama po sebi.

Prva partija igrana je u 09.03.2016.
Lee Sedol je krenuo u svom stilu, vrlo borbeno, a uz to je od početka ubacio i par neuobičajenih poteza vjerojatno pripremljenih upravo zato da partija izađe iz svih šablona na kojima je AlphaGo potencijalno mogao učiti. Međutim, AlphaGo je šokirao većinu gledatelja, uspješno kontrirao Lee-ju i – odnio pobjedu!
No, pro analize nakon partije pokazale su neke slabosti u igri i greške kod obje strane, i činilo se kako se Lee previše trudio igrati neuobičajeno te je radi toga izgubio.
Partija je bila izgubljena, ali nada ne.

Prijenos partije možete pogledati ovdje (ostale partije nalaze se na istom Youtube kanalu, te će tamo biti i direktan prijenos buduće dvije):

Druga partija odigrana je idući dan – 10.03.2016.
Ovaj put Lee je bio puno oprezniji, igrajući s vidno većim respektom prema AlphaGo-ovoj snazi.
U ovoj partiji dogodio se jedan izuzetan trenutak – AlphaGo je odigrao potez koji je promatračima bio nezamisliv (do razine da su se mogli čuti komentari tipa “sigurno je neka greška”). Lee je malo prije tog poteza otišao na trenutak van i kad se vratio bio vidno začuđen. Međutim, što su ga više promatrali, kako ostali profesionalci tako i Lee, vidjelo se postepeno razumijevanje za taj potez, možda najviše izraženo time što je Lee-ju trebalo 15 minuta da smisli odgovor.
Dugo je partija bila “na vazi” i profi komentatori se nisu mogli odlučiti tko ima prednost, ali što se više bližila završnica AlphaGo je sve više briljirao. Lee je vidio da nema šanse i morao predati.
Dok je nakon prve partije bilo vidno uzbuđenje, nakon ove je to uzbuđenje više preraslo u strahopoštovanje prema AlphaGo-u i pomalo osjećaj tuge prema Lee-ju, koji je bio vidno potresen.
Nakon partije je izjavio da niti u jednom trenutku u partiji nije imao osjećaj da vodi.

Treća partija odigrana je danas – 12.03.2016.
Lee je opet promijenio pristup i odlučio igrati moyo strategiju – izgraditi veliki prostor i forsirati borbu. AlphaGo je napravio savršenu invaziju, reducirajući većinu Leejevog prostora, ostavivši Lee-ja sa slabim grupama te izgradivši svoj veliki prostor u procesu. Činilo se da je sve gotovo, ali je Lee pokazao trenutak svoje briljantnosti uletivši u AlphaGo-ov prostor u finalnom “do or die” pokušaju. Stvari su se zakomplicirale, nastalo je nekoliko ko-ova, i napokon je odgovoreno pitanje koje su svi imali na umu: Zna li AlphaGo igrati ko?
Odgovor je jedno veliko da. AlphaGo je pokazao odličan smisao za timing i vrijednosti grupa, te još jednom odnio pobjedu.
Ovime je pobjednik već poznat, ali i preostale dvije partije će se odigrati (13.03. i 15.03., 4am GMT).
Možda je to prilika da vidimo Lee-ja kako igra bez opterećenja i svjedočimo još kojoj prelijepoj partiji.

Go igrači diljem svijeta su ostali prilično iznenađeni AlphaGo-ovom snagom, DeepMind je pokazao da nas AI može nadmašiti u onome što smo mislili da je primarno ljudska domena (intuicija, jer AlphaGo ne računa sve moguće kombinacije već po iskustvu ‘procjenjuje’ što je vrijedno istraživanja). Lee Sedol i ostatak profesionalnih igrača su sigurno djelomično šokirani, ali isto tako i otkrivaju ljepotu u AlphaGo-ovoj igri, te se postavlja pitanje – što ćemo sada mi naučiti od AlphaGo-a i kako će to promijeniti modernu Go teoriju?

Jedno je sigurno, Go svijet više nikada neće biti isti.

 

Leave a Reply