„SEYGO Tour“ međunarodni ljetni go kamp u Zaostrogu, 1.-8. srpnja 2019.

U Zaostrogu, malenom mjestu na jadranskoj obali, početkom srpnja se okupilo više od 70 djece i mladih iz 7 europskih zemalja kako bi odigrali još jedan u nizu SEYGO turnira te zajedno učili, igrali i napredovali u igri go. Organizator kampa je Hrvatska igo udruga u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za šport Republike Hrvatske, Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice općine Gradac. Domaćin kampa i turnira bio je Hostel Zaostrog-Sisak.

SEYGO Tour je novi projekt europske razine koji za cilj ima stvarati više go događaja i turnira za djecu i mlade te unaprijediti njihovu organizaciju. Zimski go kamp u Vatra Dornei, malom rumunjskom gradu, označio je sam početak ovog velikog sna svih mladih go igrača. Nakon turnira u njemačkoj Jeni, stižemo u Zaostrog.

Zahvaljujući potpori Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu, prijevoz od Zagreba do Zaostroga bio je za mnoge besplatan. Od 2. do 4. srpnja igrao se turnir od šest kola. Na turniru je sudjelovalo najviše djece iz Hrvatske, potom iz Rumunjske, Ukrajine, Njemačke, Italije, Slovenije i Rusije. Catalin Taranu, rumunjski profesionalni igrač u igri go, te Park Jiyoung, korejska profesionalna igračica komentirali su partije igračima te im pomogli u učenju iz svojih grešaka. Osim igranja goa, djeca su sudjelovala i na radionicama kineske kulture koje je održavao Konfucijev institut: učilo se kineski jezik, kaligrafiju i kung fu. Ipak, budući da im nikad nije dosta kamenčića, nakon napornog turnirskog dana, većina je sjela na terasu i slušala lekcije koje su držali mladi igrači.

Turnir je održan u četiri kategorije, do 12, 16 i 20 godina te turnir početnika. U konkurenciji do 12 godina pobijedila je Olesia Malko iz Ukrajine, potom slijedi Anna Melnyk, također iz Ukrajine, a treći je bio rumunjski igrač Stefan Rotarita. Stjepan Medak iz Hrvatske osvojio je četvrto mjesto. Do 16 godina Ukrajina ponovo osvaja zlato, oko vrata Poline Krushelnytske, drugo mjesto Davide Bernardis iz Italije te treće i četvrto Georgetta Marcoci i David Heidel iz Rumunjske. U konkurenciji do 20 godina pobijedio je Elian Ioan Grigoriu, 5. dan iz Rumunjske. Naša igračica Mirta Medak bila je druga, a treći Ukrajinac Yaroslav Malko. Četvrto mjesto osvojio je Arved Weigmann iz Njemačke. Prva četiri mjesta u ove tri kategorije dobila su kao nagradu vaučere koje mogu iskoristiti za smještaj i hranu na nadolazećim SEYGO turnirima.

Rezultati turnira u Europskoj rejting bazi:
http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T190702A&pin=17437574

Rezultati Knock-Out faze (četvrtfinale, polufinale, finale, …): https://www.eurogofed.org/seygo/stage3.html

Na turniru početnika nastupilo je 10 igračica i igrača od kojih su neki igru go naučili upravo u Zaostrogu. Prvo mjesto osvojio je Adrian Babić Herceg, drugo Ines Samarđić, treće Sara Vargec, a četvrto Leona Bubanović.

Dani kampa bili su u potpunosti popunjeni raznim aktivnostima vezanim uz igru go. Svaki su dan djeca dva puta rješavala go-probleme na papiru, a za najbolje rezultate dobili su medalje. Rješavanje go problema jedan je od najboljih načina za napredovanje u igri, pogotovo za djecu. U četiri kategorije, ovisno o snazi, pobijedili su Stefania Macovei (Rumunjska), Anna Melnyk (Ukrajina), Roko Crvelin (Hrvatska) te Gabriel Wagner (Njemačka).

Odigran je i ekipni turnir u originalnoj disciplini „Diving go“, odnosno u „Štafetnom ronilačkom gou“. Naime, ploča  se nalazi pod vodom, tako da svaki član tima treba doplivati, uzeti kamenčić, zaroniti i tek onda početi razmišljati prije svog poteza. Jasno je na koji je način ograničeno vrijeme za razmišljanje.

Održan je i turnir u nogometu za koji su nagrade bile – lubenice! Park Jiyoung i Catalin Taranu, zajedno s najjačim mladim igračima zajedno su odigrali simultanku na 18 ploča! Održan je i timski Relay go turnir, a pobjednički tim sastojao se od najviše različitih narodnosti (Hrvatska, Ukrajina, Njemačka, Južna Koreja, Rumunjska). To je bio još jedan pokazatelj kako je go univerzalan jezik. Domaćini iz Hostela Zaostrog-Sisak dva puta su pripremili party za djecu, a uživali su i veliki i mali.

Želite li vidjeti kako nam je bilo? Pridružiti nam se sljedeće godine?

Pogledajte video o cijelom događaju: https://youtu.be/6_dGxsuLWes

Imamo i video kojem je glavna tema “podvodni go”: https://www.youtube.com/watch?v=DDHWL2hNJVo

Pogledajte slike: https://drive.google.com/open?id=1ovdn-U4lY2iDVyTdN0d5-IzgINCTF2bn

Leave a Reply