Međuškolska go liga 2018. – OŠ Alojzija Stepinca i OŠ Ljubo Babić: najbolje GO škole!

U sklopu projekta “Go – igra (bez) granica” kojeg u šk. god. 2017./2018. uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi Hrvatska igo udruga u partnerstvu s 10 odgojno-obrazovnih ustanova iz Zagreba, Velike Gorice, Tuhlja, Jastrebarskog, Lipovljana i Kutine odigrano je tijekom 2018. godine 5 turnira Međuškolske go lige (MGL). Liga se igrala prema pravilima zbrajanja bodova za “Veliku nagradu” (Grand Prix). Tako je pobjednik dobivao 10 bodova, drugoplasirani 9, i tako do 10. mjesta koje je donosilo 1 bod. U zasebnoj konkurenciji igrali su početnici koji su postupno s igranja na maloj ploči dimenzija 9×9 prešli na ploču normalnih dimenzija. Prva četiri turnira igrala su se subotom od 9 do 12 sati, svaki put u drugoj školi. Igrala su se tri kola, s vremenom za razmišljanje od 25 minuta uz dodatak od 3×10 sekundi (tzv. japanski byoyomi).

Počeli smo 20. siječnja 2018. godine u XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u. Na “velikoj” ploči igralo je 8 igrača, a upravo toliko je igralo i turnir na maloj ploči. Već nakon prvog turnira na glavnom turniru povela je ekipa OŠ “Alojzija Stepinca” iz Zagreba u kojoj sekcija za go ima najdulju tradiciju. Velikim zanimanjem iznenadili su mladi Jaskanci iz OŠ Ljubo Babić koji su dominirali na turniru na maloj ploči.

Svi rezultati glavnog turnira prijavljeni su u Europsku bazu za rejting:

http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T180120D

Ligu smo nastavili 3. ožujka 2018. godine u Srednjoj školi Tina Ujevića u Kutini. Usprkos snježnim uvjetima okupilo se 13 igrača na velikoj ploči. Pobijedio je Tadej Tukara i osvojio 10 bodova za XV. gimnaziju, ali su zbog brojnosti i dobre igre najviše Grand Prix bodova ponovo osvojili učenici iz “Alojzija Stepinca”, a na maloj ploči Jaskanci.

http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T180303A

Zatim smo se  24. ožujka 2018. okupili u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici, gdje je 19 igrača igralo turnir na velikoj ploči. Četvrti turnir je održan u OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko, gdje je igralo 18-ero učenika. Na oba turnira učenici iz Alojzija Stepinca bili su ispred XV. gimnazije. Tablice u EGD-u se nalaze na sljedećim adresama:

http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T180324A

http://www.europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T180421H

Peti, završni turnir odigran je iznimno u petak, 25. svibnja 2018. godine, u sklopu Drugog hrvatskog tjedna igre go. Okupilo se rekordnih 31 učenika. Turnir je igran po švicarskom sustavu u dvije grupe: igrači od 10 do 19 kyua igrali su handicap turnir, dok su početnici (20 kyu) igrali međusobno. Svaka grupa je zasebno osvajala bodove za “Veliku nagradu” prema broju pobjeda. Takav ćemo sustav primijeniti u sljedećoj sezoni Međuškolske go lige jer je najpravedniji.

Nakon više od tri sata uzbudljivih borbi koje je kamerama popratila televizijska ekipa InMagazina NoveTV, proglašeni su najbolji pojedinci u kategorijama osnovnih i srednjih škola, kao i u kategoriji početnika (9×9 odnosno 20 kyu). Najbolji su dobili medalje, a svi sudionici diplome i majice. Bio je to sjajan uvod u Otvoreno prvenstvo Hrvatske koje je ove godine odigrano kao dio Europske Grand Prix serije. Na svečanoj dodjeli priznanja u subotu zapaženo mjesto je zauzale dodjela posebne nagrade “najboljoj GO školi 2018. godine”. Veliki pehar osvojila je Osnovna škola “Alojzija Stepinca” iz Zagreba, dok je nešto manji pehar kao “najbolja GO škola 9×9” potpuno zasluženo osvojila Osnovna škola “Ljubo Babić” iz Jastrebarskog.

Leave a Reply