2. međuškolska go liga 2018./2019.

Što je Međuškolska go liga (MGL)?

MGL je serija go-turnira koji će se održavati u osnovnim i srednjim školama, a pravo sudjelovanja imat će samo učenici osnovnih i srednjih škola (naravno, dobrodošli su i predškolci). Natjecanje je pojedinačno. Na kraju školske godine na temelju zbroja osvojenih bodova učenika proglasit će se najuspješnija škola, kao i najuspješniji učenici u svakoj od kategorija.

Koje škole sudjeluju?

U sklopu projekta „Go – igra za pet“ sudjelovat će sljedeće škole: XV. gimnazija (Zagreb), Srednja škola Tina Ujevića (Kutina), OŠ Alojzija Stepinca (Zagreb), OŠ Zapruđe (Zagreb), OŠ Eugena Kumičića (Velika Gorica), OŠ Ljubo Babić (Jastrebarsko), OŠ Mate Lovraka (Veliki Grđevac). Slobodno mogu sudjelovati i učenici drugih škola, a posebice računamo na učenike iz Karlovca (partnerska ustanova je knjižnica) i iz Tuhlja (partnerska ustanova je udruga MathKaj).

Gdje i kada će održati turniri?

Prvi turnir MGL-a će se održati u SŠ Tina Ujevića u Kutini, u subotu, 10. studenoga 2018. godine od 9:30 do 13:30 sati. Povod je Dan grada Kutine i Turnir šestorice koji se u Kutini održava upravo od 10.-11. studenoga 2018.

Ostali turniri će se održavati subotom prema dogovoru s organizatorima (voditeljima go sekcija i školama/knjižnicom). Orijentacijski prijedlog mjesta i datuma je sljedeći:

  1. turnir: 15.12.2018. u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici (POTVRĐENI TERMIN)
  2. turnir: 19.01.2019. u XV. gimnaziji u Zagrebu (POTVRĐENI TERMIN)
  3. turnir: 23.02.2019. u knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu
  4. turnir: 23.03.2019. u OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom
  5. turnir: 13.04.2019. u OŠ Mato Lovrak u Velikom Grđevcu
  6. turnir: 24.05.2019. (petak) u OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu uz Otvoreno prvenstvo Hrvatske

Kako se prikupljaju bodovi?

Na svakom turniru odigrat će se jedinstveni turnir u dvije skupine, tako da prvu skupinu čine igrači koji su već igrali na natjecanjima i osvojili 19. kyu ili viši (načelno „dvoznamenkasti“ kyu), a drugu skupinu početnici u igri na velikoj ploči uključujući i igrače koji su tek 20. kyu. Vrijeme za razmišljanje po igraču je 25 minuta uz dodatak od 10 sekundi za svaki odigrani potez uz dva dozvoljena prekoračenja (japanski byoyomi). Na svakom turniru će se odigrati najmanje 3 kola. U svakoj skupini prvoplasirani učenik dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8 bodova, a trećeplasirani 6 bodova. Ostali učenici će dobiti 1 bod za sudjelovanje i dodatno po 1 bod za svaku pobjedu. Rezultati će biti objavljivani na stranici www.higou.hr.

Tko su pobjednici?

Na kraju serije od 7 turnira, krajem školske godine 2018./2019. dodijelit će se medalje za tri natjecatelja s najvećim brojem bodova osvojenih u kategoriji iskusnijih igrača (10.-18. kyu), kao i medalje za tri natjecatelja s najvećim brojem bodova osvojenih u kategoriji početnika (19.-20. kyu). Škole čiji učenici osvoje najveći zbroj bodova u svakoj od konkurencija pobjednik je natjecanja i na rok od jedne godine dobiva prelazni peharNajbolja GO škola“, odnosno „Najbolja GO škola – početnici“. Svi sudionici će dobiti diplome, a najbolji i predmetne nagrade (go-garniture, knjige, …). Prijedlog je da se uz svaki pojedinačni turnir pripreme skromne nagrade za najuspješnije u svakoj kategoriji.

Što će se još događati?

Na svakom turniru će se u pauzama održavati radionice za učenike, roditelje i edukatore igre go. Konstantno će biti aktivan i kutak za početnike.

Međuškolska go liga održava se u sklopu projekta „Go – igra za pet“, kojeg u partnerstvu s nizom odgojno-obrazovnih ustanova u školskoj godini 2018./2019. provodi Hrvatska igo udruga uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i sufinanciranje Grada Jastrebarsko.

Leave a Reply