Projekt “Go – igra koja nas uči razmišljati”

U šk. god. 2016./2017. Hrvatska igo udruga (HIGOU) u suradnji s partnerskim obrazovnim ustanovama provodi projekt „Go – igra koja nas uči razmišljati“. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odobrilo je projekt u sklopu Natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih o čemu se više detalja može naći na adresi: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3660.

Cilj projekta je povezati misaonu igru go s odgojno-obrazovnim sadržajima kroz redovite aktivnosti djece i mladih u sljedećim odgojnim i obrazovnim ustanovama: Dječji vrtić Kustošija – područni objekt Vrbani III, Osnovna škola Alojzija Stepinca u Zagrebu, Osnovna škola Josipa Kozarca u Lipovljanima, XV. gimnazija (MIOC) u Zagrebu, Srednja škola Tina Ujevića u Kutini, Centar za odgoj i obrazovanje u Velikoj Gorici. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Damir Medak s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U svim ustanovama odvijaju se redovite tjedne aktivnosti vezane uz igru go u kojima aktivno sudjeluju djeca, roditelji, odgajateljice, učiteljice i profesorice te članovi HIGOU: Zvonko Bednjanec, certificirani edukator Europske go federacije, Mladen Smud, dugogodišnji edukator igre go, Branko Odobašić i Damir Medak.

Održane su radionice o igri go u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima i u Dječjem vrtiću Kustošija. Korisnici projekta već su se tri puta natjecali: u Konfucijevu institutu Sveučilišta u Zagrebu na malim i srednjim pločama, u Osnovoj školi u zagrebačkom Borovju na posebnom turniru u sklopu Otvorenog prvenstva Zagreba, te u knjižnici u Lipovljanima također na zasebnom turniru.

U sklopu projekta nabavljene su garniture za igru go i knjige na engleskom jeziku. Pripremaju se edukacijski materijali na hrvatskom jeziku, a uskoro će biti pokrenuta i zasebna mrežna stranica projekta u domeni http://skola.higou.hr.

 

 

Leave a Reply